wat verdient een huisarts

Wat verdient een huisarts?

Van veel mensen is het de kinderdroom om dokter of huisarts te worden. Dit is ook logisch natuurlijk. Je draagt bij aan het welzijn van de medemens en je hoort natuurlijk ook de verhalen over de verdiensten van een huisarts. Maar wat verdient een huisarts nou eigenlijk?

De opleiding tot dokter duurt erg lang

Bij een huisartsenpraktijk komen patiënten met allerlei klachten. Van ingegroeide teennagels tot een oorontsteking. Als je een persoon met deze klachten wilt behandelen zul je veel kennis opgedaan moeten hebben in je opleiding. De opleiding tot huisarts duurt dan ook erg lang. In eerste instantie zul je de opleiding Geneeskunde succesvol moeten afronden.

De opleiding Geneeskunde duurt zes jaar. Eerst volg je een bacheloropleiding van 3 jaar en vervolgens nog een masteropleiding van drie jaar. Let wel op, want na deze 6 jaar ben je nog geen huisarts. Je mag nu namelijk starten met de specialisatie tot huisarts. Dit duurt ook weer 3 jaar. In deze drie jaar werk je twee jaar bij een huisarts en volg je een jaar diverse specialisaties. En dan, na 9 jaar ben je eindelijk huisarts!

wat verdient een huisarts

Wat verdient een huisarts in loondienst?

Een beginnende huisarts wordt beloond met een salaris van 4.100 euro per maand. Naarmate de ervaring stijgt, stijgt ook het inkomen. Een huisarts met enkele jaren ervaring ontvangt een brutosalaris van 4.700 euro. Een senior huisarts verdient ongeveer 6.000 per maand. Het gemiddelde ligt ergens rond de 5.000 euro per maand.

Wat verdient een huisarts in termen van secundaire arbeidsvoorwaarden?

Als dokter in loondienst krijg je een aantal toeslagen, zoals onregelmatigheidstoeslag en stand-by toeslag. Naast deze toeslagen ben je ook goed verzekerd. Tijdens je werk kun je je ook nog ontwikkelen tot arts of chirurg. Mocht je aan je pensioen toe zijn? Ook dan krijg je maandelijks een bovengemiddeld uitkering in vergelijking met andere pensionado’s.

Wat verdient een huisarts die zelfstandig is?

Een zelfstandige dokter met een eigen praktijk verdient gemiddeld maandelijks 6.400 euro bruto per maand! Dat is meer dan 2 keer modaal. Een huisarts heeft een gemiddelde winst van 96.000 per jaar. Om de onderneming niet in gevaar te brengen zal hij ongeveer 20% van dit bedrag sparen. Dan blijft er jaarlijks nog steeds 76.800 per jaar over.

We kunnen hiermee toch wel concluderen dat het salaris van een dokter niet verkeerd is. Het sleutelen aan het menselijk lichaam levert toch echt meer op dan een servicemonteur die sleutelt aan machines en apparaten.

Vergelijkbare berichten