wat verdient een verpleegkundige

Wat verdient een verpleegkundige

De zorg is al jarenlang de plek waar bezuinigd wordt. We kennen allemaal wel iemand uit de zorg en ook kennen we de verhalen uit de media dat verpleegkundigen niet genoeg betaald krijgen. Maar wat verdient een verpleegkundige dan eigenlijk? Ook horen we vaak dat er een tekort aan verpleegkundigen is. De maatschappij vindt veelal dat er meer geld naar de zorg moet om de verpleegkundigen meer te gaan betalen, zodat het personeelstekort opgelost kan worden.

Wat is een verpleegkundige?

Een verpleger of verpleegster is de persoon die de meest voor de meest voorkomende zorgtaken op zich neemt. Je kunt op veel plaatsen verpleegkundigen tegenkomen, in een ziekenhuis, verpleeghuis of in de specialistische zorg. De taken van de verpleegkundige zijn erg breed. Ze bestaan uit:

  • Verzorging van wonden
  • Medicatie uitreiken
  • Injecties, katheters of sondes inbrengen
  • Observatie en rapportage over de patiënt
  • Het verzorgen van de basiszorg
  • Samen met een arts triage uitvoeren

De verzorgende ondersteunt de verpleegkundige bij deze taken. Onder begeleiding van de verpleegkundig kan deze taken uitvoeren. Deze verzorgende is een verpleegkundige niveau 3. Hierboven zitten drie niveaus verpleegkundigen, elke gradatie hoger mag meer taken uitvoeren binnen de zorg.

De opleiding tot verpleegkundige

De opleiding tot verpleegkundige niveau 4 is een MBO-opleiding. Als je alles in één keer haalt dan duurt deze opleiding 4 jaar. Belangrijk bij de studie is de stage, hier leer je namelijk echt hoe het werkt. Gedurende de hele opleiding loop je in ieder geval 1 dag stage in de week. Op deze manier krijg je echt een gevoel bij het vak.

Op dit moment kun je niveau 5 niet meer halen. Deze classificatie is weggevallen. Je kunt nu alleen niveau 6 halen. Op dit moment zie je nog veel niveau 5 verpleegkundigen, maar hier komen dus geen nieuwe van. De huidige afgestudeerde HBO-verpleegkundigen zijn van niveau 6.

Als verpleegkundige begeleid je de patienten in eerste instantie bij hun ziekbed. Als basisverpleegkundige kun je je verder nog specialiseren binnen verschillende takken in de zorg. Globaal gezien zijn er 5 vakgebieden, geriatrische, kinder-, GGZ-, sociaal- en ziekenhuisverpleegkundige. Binnen deze basisgebieden kun je je nog verder in een deelgebied specialiseren. Elke afdeling heeft namelijk zijn eigen specialismen.

Mocht je als verpleegkundige nog meer willen? Dan kun je opleiden tot Verpleegkundige Specialist. Met deze functie fungeer je als brug tussen verpleegkundige en arts. Je hebt net iets meer bevoegdheden en mag in bijzondere gevallen diagnoses stellen en medicijnen voorschrijven.

wat verdient een verpleegkundige

Wat verdient een verpleegkundige?

Zoals je weet hebben veel verpleegkundigen 8 jaar gestudeerd! Als je dan denkt aan wat verdient een verpleegkundige? kom je niet op een laag bedrag uit. Maar klopt dat wel? Echter dit is niet altijd het geval. Het hangt natuurlijk af van je niveau en taken, maar we beginnen bij het begin.

Het minimumsalaris van een niveau 4 verpleegkundige is €1790,00 bruto per maand. Dit zal maximaal oplopen tot €3000,00. Ditzelfde minimumsalaris geldt ook voor de niveau 5 verpleegkundige. Over het algemeen groei je echter wel naar een hoger maximaal salaris van €3.370,00.

Gooi je alle verpleegkundige op een hoop dan verdienen ze gemiddeld €2.725 bruto per maand. Dat is minder dan in het buitenland. In Groot Brittannië wordt gemiddeld €1.000,00 meer verdient per maand! In België €500,00 meer en in Duitsland €150,00 meer…

Wat verdient een verpleegkundige in…?

Het verschilt ook nog waar je gaat werken in Nederland. In de Randstad krijg je voor hetzelfde werk en dezelfde functie gemiddeld 25% meer salaris! Dit verschil kan oplopen tot €700,00.

Wat verdient een verpleegkundige in Den Haag dan? Dat is zo’n €3.000,00.
Wat verdient een verpleegkundige in Breda dan? Dat is zo’n €2.300,00.

Ook verschilt het nog wat je verdient als je wijkverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of als ziekenhuisverpleegkundige werkt. Ook kan je met onregelmatigheidstoeslag nog een aardig zakcentje verdienen. Dus wat verdient een verpleegkundige aan onregelmatigheidstoeslag? Soms nog wel een extra €300,00 per maand!

Wil je weten wat een huisarts verdient? Klik dan hier!

Similar Posts